Cehhhh…berangan sangat laaaa aku ni
kunun pandai memasak!
Hahaha….
Well, anyway, segmen belajar memasak ni
lebih berfokus pada bahan-bahan
yang biasa kita akan guna dalam
masakan….
jadi nya buk, gwe bukan berkongsi resep,
gwe hanya mau berkongsi informasi aja.
Amboiii…. sempat ke Jakarta sekejap
yerrr…..
Hehehe….
So, segmen pertama ni akan meraikan
empat bahan yang utama dalam masakan
berpesen tumis-tumis.
(yah ampunnn…rosak tatabahasa!)
Inilah dia…rempah tumis empat sekawan
Kulit kayu manis
Cengkih
Biji pelaga
Bunga lawang
atau nama orputeh nya
cinnamon
adalah rempah yang basic.
Rempah ni boleh ditumis terus
ke dalam minyak yang panas,
atau digiling halus menjadi serbuk.
Tapi, kalau nak serbuk yang lagiii
halus,
boleh beli serbuk kulit kayu manis
yang ada dijual kat kedai.
Kedai mana?
Kedai jual basikal!
Tips : Kulit kayu manis boleh dijerang
bersama kopi untuk menghasilkan rasa kopi yang very the masyukkkk….
Cengkih
ataupun lebih mesraaaaa dipanggil ‘clove’
dalam bahasa orputeh
adalah kawan kamceng dengan kulit kayu
manis.
Cara nak guna nya pun lebih kurang sama,
boleh ditumis terus ataupun ditumbuk
halus.
Tips: kalo nak bagi hasil panggang ayam
berbau wangi, lumurkan ayam dengan minyak dicampur hirisan serai dan sedikit
serbuk cengkih. Kompom (confirm) wangi nyahhh…..
Buah pelaga ataupun cardamom
(tak reti nak sebut? ikut cikgu ni…..
sebut
‘ka de mem’. Bukan ‘kau demam’ yerrr…)
pun rempah yang mesti dalam kategori
rempah empat sekawan.
Tapi I heran laaa…
nape banyak orang tak
suka rempah ni?
mungkin sebab rasanya yang melangit
pelik kottt….
tapi, for me, durian pun pelik jugak
rasanya.
Ehem….
Tips: Goreng tanpa minyak beberapa bijik
cardamom untuk beberapa saat jer, kemudian tumbuk hancur cardomom tu, kemudian
boleh guna seperti biasa. Untuk rasa daging yang best, perap daging dengan
sebuk cardamom. Paling best daging tu untuk buat masak kurma daging.
Bunga lawang….
atau nama orputih
yang
very class sangat iaitu star-anise
adalah rempah yang paling anggun
dalam
rempah empat sekawan nih.
Biasanya sebagai hiasan,
jarang orang
nak tumbuk halus bunga lawang ni…
Tips : takdak tipsss….hahaha…boleh ditumis
macam biasa jaahhhh….
Okay…..
Demikian lah tadi kelas Ekonomi
Rumahtangga.
So, teruskan menunggu untuk segmen
seterusnya…
Hehehehe….
Sudehhhh….
photo source : wikipedia.org
digital enhancement by mtz
text by mtz
copyright controlled
Terimakasih Artikel Segmen Mari Belajar Memasak : Rempah Empat Sekawan nya bagus dan membantu sekali, semoga sukses selalu yaa .. Aamiin
ReplyDeleteSalam Kue Kacang Tanah
Assalamualaikum nk tnye klaau kite terlebih masukkan 4 sekawan nie dalam masak terutama bunga lawang dgn buah pelaga rasanya memang senang cite melangit laa..tau tak cara nk kurangkan or hilang Kan rasa tu ..xtahan laa bila makan...tips?
ReplyDelete