kelupis yang best |
hidangan yang lazim dihidangkan
semasa menyambut perayaan
Hari Raya Puasa
ataupun
Hari Raya Haji
di Sarawak
proses nak membuat kelupis memang jerih sikit
beras pulut perlu nak dikukus dengan santan
kemudian dimampatkan dalam acuan
kemudian potong panjang-panjang
kemudian dibalut dengan daun palas
kemudian diikat beberapa batang bersama
kemudian boleh disimpan dalam peti sejuk
kemudian kalau rasa nak hidang dan makan
bolehlah dikukus sekali lagi.....
kelupis best kalau dimakan bersama
rendang daging
kuah kari pekat
kuah kacang
serikaya
ataupun paling ringkas
cicah gula
ingat yerrr.......
K.E.L.U.P.I.S.
bukan pelipis!
hehehehehe
photo by Wan Kamarol
used by permission
Copyright Controlled
No comments:
Post a Comment
what's your say...
apa kata anda...