COPYRIGHTED CONTENTS / HAKCIPTA TERPELIHARA

myfreecopyright.com registered & protected

Saturday, May 31, 2014

mesti ada seorang yang........


semua orang ada kawan....
dan jenis-jenis kawan pun 
bermacam ragam

tapi dalam banyak-banyak ragam tu
harus ada seorang yang macam ni....



tapi kita terima jerrr 
kawan yang macam ni 
kannnnnn.....

gtewwwssssssangat anekdot
madah berhelah kannnnnn

Tuesday, May 27, 2014

Top Ten Best Male Vocals : My Selection

ehemmm...

kalau hari tu
i ada buat blogpost sensasi 
about my favourite female singers
with great voices - 
kali ni i nak persembahkan pulak my favourite 
MALE SINGERS - 
cik abang cik abang
pakcik pakcik
and some datuk
yang memang mantoppp best sangat suara.

so, let me begin



Broery Marantika
kita singgah ke seberang dulu yerrr....
Broery Marantika atau nama sebenar dia 
Broery Pesulima; merupakan 
penyanyi yang terkenal dari Indonesia
mempunyai suara yang sangat best
very heavy and masculine husky
seswaiii kalau i gelarkan dia 
sebagai Barry White of Nusantara
lagu-lagu dia banyak yang best
tetapi satu lagu dia yang paling ikonik
adalah Widuri.
p/s: Mendiang Broery pernah berkahwin dengan kak Anita Sarawak.



Maxwell
Gerald Maxwell Rivera 
atau lebih dikenali sebagai Maxwell
merupakan penyanyi Amerika 
yang mempunyai suara yang best jugak.
my personal favourite songs of his are
Sumthin` Sumthin` dan `This Woman`s Work`
sekarang dia dah tak berambut 
macam pokok bunga raya kat atas tu
rambut dia dah pendek dah....



Kenny Thomas
okeh...yang ni pulak mungkin ramai yang tak kenal....
biasalah kannn...
i ni kenal banyaaaakkkk artis barat 
yang orang tak tau...
girtewwssss sangat!
ni adalah Kenny Thomas, 
terkenal sangat zaman 90an dulu
penyanyi soul berketurunan penjajah British ni 
mempunyai suara yang seakan-akan Rick Astley.
Kenny Thomas terkenal dengan lagu 
Trippin on Your Love, Stay, When I Think Of You dan 
Thinking About Your Love
dulu dia hensem meletopsss
sekarang dia botak sudaaaaa
(apakah kaitan?)



Ken Hirai
Cik abang yang rambut serabai 
muka serabut macam Melayu-Siam ni
adalah tok Jepun yang tak reti nak potong kepala.
(apaallaaaa merepek aku!)
penyanyi R&B Jazz J-pop yang terkenal di Jepun
nama tok Jepun ni adalah Ken Hirai.
salah satu export utama Jepun ke US....
maybe because he looked more 
like a model than a singer...
whatever...
cuba lah you alls googlekan lagu ni 
Sekai De Ichiban Kimi Ga Suka
best banget lagu nihhhh



Bo Amir Iqram
kat Malaysia ni pun ada banyak jugak artis 
yang tak begitu mainstream
lebih kepada indie jer laaa
walaupun indie, tapi diakui 
talent diaorang memang best!
Bo Amir Iqram adalah frontman 
untuk Bedroom Sanctuary.
mr rambut afro ni terkenal 
dengan lagu dia yang bertajuk
ermmmm...."Lagu".
Versi live AJL untuk "Lagu" adalah feveret i....
diubah semula ke style SKA....best!



Antonio Carlos Jobim
hahhh...semakin lahhh y'als tak kenal dengan 
pakcik kat atas ni kannnn....
a great jazz musician and a singer
Antonio Carlos Jobim merupakan seorang
trend-setter untuk Brazillian jazz
penyanyi yang terkenal dengan suara smooth ni
merupakan penulis asal lagu
The Girl From Ipanema.



George Michael
kenal ini pakcik?
dalam senarai ni, penyanyi ni laaaa
yang paling sensasi punya kes....
tapi y'als google sendiri lah yerrr...
i ni jenis malas bukak cerita yang dah basi.
George Michael adalah bekas penyanyi 
dari kumpulan duo WHAM!
musik bedio pakcik ni banyak yang sensasi
dan tak seswai ditonton
bagi orang yang ferfeeling 
konfom masuk syurga dan budak-budak lelaki
yang baru 2 hari lepas bersunat.



P Ramlee
Legenda seni Malaysia
the very talented and musical genius
penyanyi dan penulis untuk lagu-lagu Melayu
yang evergreen dan terkenal
with the singing style that i think
only he can do....
others might try to sing like him
or impersonate and immitate his voice....
they could never do it
he's the ORIGINAL
the one and only
P Ramlee



Stevie Wonder
next on my list is Stevie Wonder
the most iconic african-american singer
bakat yang melebihi kekurangan diri
bersuara yang best
hebat bermain piano dan harmonika
penyanyi lagu-lagu cinta yang evergreen
seperti lagu
Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours;
As;
I Just Call To Say "I Love You"
and my personal fevret
My Cherie Amour




and here's my ultimate fevret
the male singer with the greatest voice (to me...)
ladies and gentlemen
here he is.....


Mick Hucknall
front man untuk band Simply Red ni
merupakan penerima anugerah Brits Award
untuk kategori Best Male Vocal 
menghasilkan 9 album bersama band dia 
dan dua album solo....
pakcik ni jugak terkenal dengan pesen 
rambut berwarna merah
dan sebijik gigi taring yang dipasang dengan berlian.
Korang adaaaa?
Hehehehehe......



Okeehhhh....
itu lah tadi, senarai pilihan 
artis lelaki bersuara best 
pilihan i. 

Thanks for spending your time 
reading this blogpost.

MTZ


Monday, May 26, 2014

photo bomb!

BOMB!!!!!!




pernah tak y'als dengar
perkataan-perkataan
"photo-bomb"
"photo-bombing"
"photo-bomber"
"photo-bombed"
pernah tak?

ni semua bermaksud foto 
yang ada unsur-unsur
pencerobohan sama ada 
sengaja atau tak sengaja
atau istilah yang lebih senang 
untuk difahami
"enter frame"
get the idea now?

tengok jerrr laaa
gambar-gambar kat bawah ni
contoh photo-bomb
















okehhhh....if you have the chance next time,
i dare you....
to photo-bomb anyone....
but do it at your own risk laaaaa....
Hehehehehehe....

untuk si pelik

dalam banyak kawan-kawan kita tuuu.....
mesti akan ada seorang yang 
perangai pelik 
dan entah apa-apa.



tapi cuba kita fikir balik....
kenapa kita masih nak jugak 
kawan dengan dia?

maksudnyaaa....
kita pun pelik 
dan berperangai yang entah apa-apa
macam dia jugak.

sekian 
terima kasih

Saturday, May 24, 2014

kunun sangat laaaa buat jamuan!

kelezzzzz i ni kannnnn....
siap buat jamuan sebelum 
mula cuti penggal 1.




jamuan mini jerrr....
mi goreng
sandwich serikaya
nuget ayam
only for brunch...

jamuan bersama 
Kakak Ross
MizRinda
Miss RGM
Encik Hazriq
and penyanyi veteran
Mr. GB Payakon.

keleeezzzzz....
ajak GB jugak untuk berjamuan
kannnnnn......

okeehhhh
selamat bercuti semua!!!!

Monday, May 19, 2014

the entangled heart

begini laaaa agaknya 
kalau jantung dah berserabut
hehehehehe......



my photo submission ke National Geographic
model plastik anatomi jantung manusia
i rendamkan ke dalam sebalang air
dan model jantung tu i lilit-lilitkan
dengan tali
bercahayakan henfon
lebih dari 50 kali cubaan
dan cuma satu ni jerrr 
yang boleh dipakai.


Saturday, May 17, 2014

Hari Guru SERENGKA 2014


Sambutan Hari Guru
di SK Nanga Kain
kelmarin meriah dalam suasana yang sederhana

seminggu-minggu ni tadi sibuk sangat dengan exam
hinggakan tak cukup masa nak buat preparation 
yang grand grand dan meletops

tak dak tari-tarian, tak dak drama-drama
dan tak dak jugak multimedia presentation 
dari mamarock...hehehe

entah lahhh
i dont feel like i want to make 
another multimedia presentation...
but, maybe...just maybe...
for majlis hujung tahun nanti....
i will make one. 

okehh...pusing balik kat cerita konfiden nihh...

yesterday`s event was great
being simple and all
ada bacaan perutusan laaaa
ada upacara potong kek laaaa
ada cikgus-cikgus singing
ada students singing
ada tukar-tukar hadiah
dan ada makan makan....

part makan tu yang penting tu.....
sebab ada empat tukang masak 
yang very glameres dan very ngetop
 - sapa lagiiii.....of corss la 
geng-geng masak and makan laaa

okehhh...selain dari makan-makan...
ada jugak perlawanan bola tampar antara rumah sukan
tapi peserta nya bukan pelajar sekolah
pesertanya adalah warga emas di sekolah 
terdiri dari cikgus, stafs dan pekerja swasta

dan sudah tentu lah i pun ada ikut sekali kannn.....
walaupun lebih kepada ferfeeling 
membuat sesak pasukan jerrr... 
heheheh.....i tak reti laaa nak bersukan-sukan ni nyahhh

okay...tarik napas dulu...tengok gambar sekejap...


persembahan dari pelajar....okey and simple
acara ambik gambar kek beramai-ramai

haaa...ni pulak gambar acara main bola tampar
macam-macam pesen adaaa
jum tengok....


harusss sangat gelanggang tu zalim berlumpur kannnn!!!!




tiba-tiba ada si gendut bermain bola tampar jugak.....berbaju pink pulak!
bos Rumah Kuning, maok jugak dia disuruh posing gini.... hehehehe

gtewww lahhh
sambutan Hari Guru di skool i untuk tahun ni...
boleh lah tuuu...bersederhana tapi riang ria.

so, i nak ucapkan Selamat Hari Guru
untuk semua pembaca belog i yang seksi ni
dan untuk semua rakan sekerja di SK Nanga Kain
Dirgahayu SERENGKA

tapi sebelum tu, 
terima lahhhh gambar konfiden para pelajar i yang 
very the sporting disuruh baring-baring 
untuk bergambar.



Saturday, May 10, 2014

Top Ten Best Female Vocals : My Selection


okayyyy....
this time around i am sharing my top ten pick
my personal choice of
BEST FEMALE VOCALISTS

but, let me remind y`alss first 
this is my own favourite list 
so, in no way this is a professional selection.

so let me begin

SADE
SADE actually nama kumpulan dia 
nama makcik ni sebenarnya adalah Sade Adu
berasal dari Britain dan ada darah berketurunan Nigeria
Sade biasa menyanyikan lagu-lagu berirama jazz, soul dan pop
dan lagu-lagu dia yang paling best adalah  
Smooth Operator, The Sweetest Taboo dan By Your Side.
Y`als boleh cari sendiri kat youtube kalau nak dengar lagu-lagu ni
p/s: peminat-peminat fanatik dia kata, suara Sade adalah suara yang paling 
menusuk ke jiwa pada masa diaorang ferfeeling romantik gtewww....


ASTRUD GILBERTO

 hehehe...makcik yang gigi macam arnab ni memang femes sangat 
berasal dari Brazil dan merupakan penyanyi soul, bossa dan Latin jazz
yang sangat terkenal dengan nyanyian semula lagu oleh
Antonio Carlos Jobim iaitu The Girl From Ipanema
lagu-lagu lain yang sama best jugak adalah 
Dindi, Aqua De Beber dan Fly Me To The Moon


LAURYN HILL

haa.....cik kak ni pulak seorang penyanyi 
hip-hop dan rapper yang mempunyai suara serak-serak kering
(antonim untuk suara serak-serak basah gtewwww)
penerima lima anugerah Grammy untuk album solo 
dan lagu hip-hop yang best sangat
"Doo Wop That Thing..."
p.s: syyy....cik kak ni pernah kena penjara tauuu...
sebab lari dari bayar cukai


LATA MANGESHKAR

korang sumuaaaa...kenal tak nenek nii?
kalo y`als peminat tegar lagu-lagu 
dari filem Hindustan yang lama-lama
sudah pasti y`als pernah dengar suara dia nyanyi....
nenek ni memang penyanyi latar filem yang very the forfuler 
dan dia diberikan nama timangan yang seswaii sangat dengan dia 
iaitu The Nightingale Of India
korang cari lah sendiri lagu-lagu yang dia pernah nyanyi 
tak kuasa i nak senaraikan kat sini
sebab dia nyanyi banyaaaaakkkkk sangat lagu
p.s: adik nenek ni pun femes jugak nyanyi....nama adik dia adalah Asha Bosley.


LEIGH NASH

haaa...yang ni i yakin yang teramatssss
y`als mesti tak kenal
cik kak ni merupakan penyanyi bagi kumpulan 
Sixpence None The Richer
sebuah kumpulan yang biasa menyanyikan lagu
pop, country dan Christian rock
dan lagu yang paling femes kumpulan ni adalah
Kiss Me dan There She Goes
cari sendiri kat youtube yerrr.......
suara dia diibaratkan oleh majalah Rolling Stones sebagai angelic
macam suara malaikat gtewwwwwww
p/s: cik kak ni mengalami Lazy Eye Syndrome...mata kecik sebelah!
tapi Tuhan Maha Adil, kekurangan dia digantikan 
dengan kelebihan suara yang sangat merdu.


MINA
ni makcik yang berasal dari Itali
seorang penyanyi yang terkenal dengan rancangan televisyen 
lewat 60an dan sepanjang 70an dolu-dolu.....
kalau dia nyanyi...haaahhh....bergema satu studio dia
suara soprano dia lantang, lagi lantang dari suara Kak Ning kitaaa
i pun baru discover makcik ni kat youtube....
korang cari sendiri lagi lah yerrr......


LISA STANSFIELD

penyanyi British yang femes ni
mempunyai style menyanyi yang best
dan suara dia pun "very the woman" kata orang
dia pernah datang ke Malaysia pada tahun 1992
untuk buat konsert
lagu-lagu dia yang femes adalah
All Around The World, Never Never Gonna Give You Up
dan All Woman.


ELLA FITZGERALD

penyanyi yang berbadan besar macam banglo ni
merupakan pelopor vokalis jazz zaman tok nenek kita dulu
style nyanyian dia yang paling terkenal adalah swing dan jugak scatting
tak banyak penyanyi jazz sekarang boleh menyanyi macam style dia
mana-mana peminat muzik jazz memang akan ada koleksi 
lagu nyanyian nenek ni, sebab dia memang legendary


KAREN CARPENTER

okeyyy...yang ni memang fevret i sejak zaman kecik dulu
penyanyi ni memang femes dengan lagu
Rainy Days And Mondays, We`ve Only Just Begun, 
Sing, Solitaire dan macam-macam lagi.....
dia juga dikatakan mempunyai paru-paru yang paling power
sebab dapat tahan not lagu rendah sampai lebih 15 saat. 
sayang nya, cik kak ni meninggal dalam usia yang sangat muda
akibat komplikasi dari sindrom aneroksia

eh.....antarabangsa jerrr kerrrrr...
Malaysia punya takdak kaaa?

eh, mestilah adaaa.....
tapi i yakin mesti y`als tak sangka dengan pilihan i
nooo...i tak pilih Tok Siti....bukan jugak kak Jiana Jen
jauh sekali nak pilih Kumpulan Feminin....
oh tidakkkk!!!!!

ini dia pilihan i....
the songbird of Malaya (pada masa dulu...)
penyanyi tersohor dan lagenda Malaysia







SALOMA

perlukah i ulas lebih panjang lebar tentang penyanyi tersohor negara ni?
Allahyarham Puan Sri Saloma merupakan 
penyanyi jazz, pop, tradisional asli, dan penyanyi latar filem yan terkenal
dan beliau juga merupakan isteri kepada seorang genius lagenda Malaysia
P.Ramlee.
pernah merakamkan banyak album dan juga menyanyikan banyak lagu untuk filem
dan lagu dari filem yang beliau nyanyikan yang menjadi fevret i adalah 
Bintang Malam dari filem "Do Re Mi".



so, itulah dia senarai penyanyi wanita dengan vokal yang best
senarai yang i sendiri buat
berdasarkan minat i pada suara mereka
tapi, mesti ada yang heran....
lebih-lebih lagi yang biasa mengikut blog i ni....
mana dia Amy Winehouse tak tersenarai?
mana Bjork?

hehehehe....i rasa , kalau i senaraikan kat sini...
korang akan rasa muak dan tentu 
dah menjangka senarai ni akan jadi typical.

sebenarnya i pun nak senaraikan 
Hantu Kak Limah kat sini....
alaaa....antu Kak Limah kan femes sangat 
dengan lagu enjit-enjit semut.....

"apa pulak kaitan ngan aku?" kata Kak Limah.




sudeeehhhh......

Saturday, May 3, 2014

ber'selfie'lah sepuas hati y'alsss...pegi mampus apa orang nak kata.



Definition of selfie in English:

selfie

Line breaks: selfie
Pronunciation: /ˈsɛlfi
  
/

(also selfy)

NOUN (plural selfies)

• informal
  • A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website:
my selfie as a beruang



y'als mesti pernah berselfie kan...?
kalau y'als kata tak pernah langsung tu
i beranilah kata
PEMBOHONG BESAAAAARRRRRR!!!!!

takkan la sekalipun tak pernah....
kalau nak tipu sesama manusia memang laaaa senang
tapi cuba laaaa tipu kata tak pernah selfie kat Tuhan...
haa... macamana, ada berani? Ada telur...?

Hehehe....i merepek pulak....
kalau nak tag apa2 newspaper artikel
pikiaq dulu....apa respon yang boleh 
pusing balik kena kat batang idong sendiri.
hahahaha.....

anyway, perangai berselfie ni ada baik buruknya
cuma sendiri nak kena fikir laaaa
sesssswai ke tak 
dan apa kesan kat diri sendiri.

so far, i suka tengok selfies 
kawan-kawan i kat dalam fesbuk
macam-macam pesen ada
and i know they don't have any issues 
with their own appearance
-whatever makes them happy lah kannn...
at least berselfie lebih baik dari 
join tunjuk perasaan atau pun 
jadi pengikut ayah pin.

so, pesanan i buat mereka 
yang gemar berselfie ni....
teruskannn....itu muka you, 
you have the right to show it to the world.


Sudeeehhhhhh.....

Friday, May 2, 2014

Two Orchids


here's my latest project
for National Geographic's
Your Shot.

Title : Orchid On Black Background

Title : Orchid; Macro


Sebenarnya ada banyak
yang dah i submit ke National Geographic
tapi tak dak satu pun yang terpilih
alahaiiii....

tapi i tetap puas hati
when some of the photos
were well received by other contributors
at least tak laaaaa became unnoticed kannnn...

tak pa...
i akan terus menghantar gambar
ke National Geographic.
"usaha tangga kejayaan" gtewwssss

Ehem....
i masih lagi menggunakan 
kamera yang murah dan zalim itewww
nak beli yang mahallll....i tak mampu
walaupun i masih mampu membeli
kristal-kristal yang anggun 
gtewwwssss....

hehehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...