COPYRIGHTED CONTENTS / HAKCIPTA TERPELIHARA

myfreecopyright.com registered & protected

Tuesday, June 6, 2017

INSPIRATIONAL : AMITABH BACHAN


Siapa yang tak kenal Amitabh Bachan?
Legend Bollywood dan ikon perfileman antarabangsa.
Tapi...ada satu kisah yang dikongsi oleh bintang ni...
i salin dan terjemahkan untuk bacaan semua. 
Dipersilakaaannnn....






Amitabh Bachchan says..."At the peak of my career, I was once travelling by plane. The passenger next to me was an elderly gentleman dressed in a simple shirt and pants. He appeared to be middle class, and well educated.

Other passengers  perhaps recognising who I was, but this gentleman appeared to be unconcerned of my presence... He was reading his paper, looking out of the window, and when tea was served, he sipped it quietly.

Trying to strike a conversation with him I smiled. The man courteously smiled back and said 'Hello'.
We got talking and I brought up the subject of cinema and movies and asked, 'Do you watch films?'
The man replied, 'Oh, very few. I did see one many years ago.'

I mentioned that I worked in the movie industry.
The man replied.." oh, that’s nice. What do you do?'
I replied, 'I am an actor '
The man nodded, 'Oh, that's wonderful!' 
 And that was it...

When we landed, I held out my hand and said, " It was good to travel with you. By the way, my name is Amitabh Bachchan!'

The man shook my hand and smiled, "Thank you... nice to have met you..I am J R D Tata(Chairman of Tata Group)!"

I learned on.that day that no matter how big you think you. are, there is always someone *bigger*.
*Be humble, it costs nothing.*




Amitabh Bachchan berkata ... "Pada kemuncak kerjaya saya, saya pernah melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Penumpang di sebelah saya adalah seorang lelaki tua berpakaian lusuh. Dia berpenampilan yang sangat sederhana.

penumpang lain mungkin mengenali siapa saya, tetapi lelaki ini kelihatan seperti tidak mempedulikan kehadiran saya ... Beliau sibuk membaca kertas kerjanya, melihat daripada tingkap, dan apabila teh dihidangkan, dia menghirup secara senyap-senyap.

Saya memulakan perbualan dengan beliau, saya tersenyum. Lelaki itu tersenyum sopan kembali dan berkata 'Hello'.

Saya bertanya, "Adakah anda menonton filem? '
Lelaki itu menjawab, 'Oh, sangat sedikit. Sejak satu tahun yang lalu. '

Saya menyebut bahawa saya bekerja dalam industri filem.
Lelaki itu menjawab .. "oh, itu bagus. Apa yang anda lakukan?
Aku menjawab, 'Aku adalah seorang pelakon'
Lelaki itu mengangguk, 'Oh, itu bagus!' Dan begitulah ...

Apabila kami mendarat, kami bersalaman dan saya berkata, "Nama saya Amitabh Bachchan! '

Lelaki itu memegang tangan saya dan tersenyum, "Terima kasih ... seronok berkenalan dengan kamu. Saya JRD Tata (Pengerusi Tata Group)!"

Saya belajar sesuatu pada hari itu; tidak kira berapa hebat anda, sentiasa ada seseorang yang lebih hebat.* *.


* Rendah hati, ianya lebih mudah *

Monday, June 5, 2017

Bazaar Ramadhan, Sarikei.


Bazzar Ramadhan, Sarikei.
2017












photos taken with
OPPO Neo 5.
digital enhancement by MTZ.

Sunday, June 4, 2017

Hot-Selling Kuihs in Sarawak


Haiiii...
how's your ramadhan so far?




harus meriah kannn...
Walaupun baru jer seminggu kita berpuasa
tapi jangan laaa kita meriah sangat
masa berbuka tu...
sinonim sangat bulan ramadhan ni 
dengan hidangan yang special special 
semasa berbuka kannn...
tapi the most important point of ramadhan 
is moderation,  merasai bagaimana saudara saudara
kita yang serba kekurangan
dan melatih diri kita untuk bersederhana.
gtewww....
macam buku teks pendidikan Islam pulak...

okehh...berjela-jela set induksi.
what i'll be sharing now is the best 
and the most favourite kuih during ramadhan 
in Sarawak. 

bukan tak nak cerita pasal kuih dari negeri lain
i saja nak berkongsi serba sedikit info tentang 
kuih yang sering mendapat sambutan 
di kalangan masyarakat Sarawak. 

okehhh... here we go. 

KUIH SELOROT




kuih selorot ni adalah salah satu kuih 
yang biasa terdapat dan dijual di bazaar ramadhan 
kuih yang sangat sederhana ni kalau nak makan
cara nya senang jaaa...
buka peniti lidi nya...atau dawai kokot yang diguna untuk menahan lilitan daun nipah tu
kemudian just lurutkan. Tadaaa...dah boleh makan.
tapi ada jugak pesen 
yang buka lilitan daun nipah tu 
panjang panjang....ikut sukahati uols lah yerrr....


KUIH PERAUK a.k.a. TAKIR




kuih Faizal Tahir...ehh, salah....
kuih takir atau kuih perauk ni 
sentiasa mendapat sambutan untuk berbuka.
of course, korang dah boleh agak
bagaimana kuih perauk ni dapat nama dia....kannn...
kuih ni dinamakan kuih perauk sebab
makcik yang jual kuih ni buat kuih dalam perahu...
acah jerrr....dari bentuk acuan nye....
ni salah satu antara kuih yang cepat laris
di mana-mana bazaar ramadhan di Sarawak


KUIH PENYARAM



kalau kat tempat lain
kuih ni ada nama dia sendiri
ada yang dinamakan kuih penganan,
cucur Jawa, dan ada juga kuih penjaram.
Macam macam nama nya kannn...
tapi berbeza ikut dialek lah. 
Kanak kanak paling suka kuih ni.


KUIH SOMAN


Hehehe...my fevret.

sedap sangat sebab ada rasa lemak santan
dan manis gula kabung. 
sedap kalau makan panas panas
fresh dari pengukus gituuu.
Sangat mengenyangkan sebab high on karbo
dari parutan ubi kayu.
kuih zaman Jepun gituuu....


KUIH BONGKOL




kuih yang paling top jualan 
di bulan puasa
just like any other kuih on this list
kuih bongkol memang cepat mengenyangkan
dan rasanya yang lembut berkrim gitu
campur lagi manis manis gula kabung
makan dua bijik jerrr pun dah cukup mengenyangkan...
tapi lain cerita laaa kalau uols ni spesis ular sawa
dalam ngap banyak banyak....
hehehe...jangan marraaaa...


Okay....

itulah tadi uols
beberapa jenis kuih yang sentiasa menjadi
sambutan hangat dalam bulan puasa
di Sarawak. 
kuih-kuih ni biasanya senang didapati di 
bazaar ramadhan atau gerai di kampung. 
senang jerrr sekarang ni...boleh pesen beli jer
kuih-kuih ni untuk berbuka atau sedekah ke surau.

have a wonderful ramadhan uols...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...