Okeh....ni dia gambar hidangan
yang sengaja i letak kat
sini
untuk jamuan mata y’als...
inilah dia mee Pok goreng dengan daging lada hitam
atau nama yang agak kelassssss
stir-fry Pok noodles with black pepper beef
ehemmm...i yang buat ni tau!
variasi mee dalam hidangan
masyarakat Cina memang banyak
ada jenis yang dibuat menggunakan
gandum, beras, kanji
dan juga telur
kemudian cara menyediakan pulak boleh style
goreng, celur, rebus ataupun di stim.
Untuk menyediakan mee Pan goreng macam kat atas tu.....
senang jerrr...pertama sekali y’als kenalah sediakan
mee Pan dulu...boleh cari kat kedai.
Biasanya mee Pan yang dijual kering dan dalam bungkusan
y'als boleh celur sendiri di rumah...jangan celur terlalu
lama
takut nanti lembek sangat....
okay, hiris daging lembu nipis-nipis
ataupun potong ikut y’als punya selera....
kemudian goreng daging tu dengan sedikit mentega
bila daging tu dah agak-agak nak masak
masukkan sos cili dan sos tomato...dan goreng lagi
kemudian masukkan sos lada hitam dan kicap....
goreng lagi.... peringkat ni khas untuk daging tu
jerrr....
bila daging tu dah agak empuk
dan kuah sos tu dah macam
pekat
sekarang barulah y’als masukkan mee Pan
yang dah dicelur
tadi....
masukkan sedikit garam dan gula...
sikit jerrr..setakat
nak bagi rasa nyah!
teruskan menggoreng, dannnn...siap.
okeh...hidang laaaa untuk
anak ayam atau anak ikan y’als lepas
tu...
hahahaha....
No comments:
Post a Comment
what's your say...
apa kata anda...