sebelum uols mengecam i....
kata i sengaja nak mensabotaj diet uols....hehehe
blogpost yang ni takdak resepi....
uols google jerr lah yerrr....
Cerita hal makaaaaan jer kannnnn…
Hehehehe….
Laksa Sarawak |
Laksa….sebut jer perkataan ni
mesti dah terbayang dah
semangkuk bihun atau mi putih
yang bermandikan kuah yang nyemmmsss….
dengan isi
ayam, taugeh, isi ikan,
sambal belacan, kuah bersantan, kuah berkari….
amboiiii…kecur
air liur engkau yerrr nyah!
Hahahaha…..
So, sebelum uols mengecam I
sabotaj diet uols yang belum
tentu berkesan tu….
hehehe….i nak share sikit sebanyak info
tentang resepi dan terminology
laksa ni…..
amboi…macam buat tesis pulak kannnn.
Asal usul laksa….
Kunun nya resepi laksa ni dicipta
oleh migran dari tanah
besar China,
diadaptasi dalam budaya makanan masyarakat Nusantara; dalam hal
ni, kelompok kita-kita
di kepulauan Indonesia, Tanah Melayu, Borneo
dan
Indo-China. Hasil dari percampuran budaya
oleh masyarakat Cina dan penduduk
tempatan,
maka wujudlah kelompok masyarakat
yang dikenali di Tanah Melayu
sebagai
masyarakat Cina Peranakan, atau lebih senang dan mesra dikenali sebagai
masyarakat Baba Nyonya.
Selain dari masyarakat Cina Peranakan ini,
masyarakat
Cina yang bermigrasi
ke kepulauan Borneo, Indo-China dan juga Indonesia;
membawa budaya kulinari mereka
bersama dengan resepi asas untuk menghasilkan
laksa. Lama-kelamaan, resepi laksa berubah
dari satu tempat ke satu tempat,
negeri ke negeri, dan budaya ke budaya.
Sebab itulah laksa ni ada versi berkari,
bersantan,
menggunakan ikan, menggunakan ayam,
ada yang berasa masam, pedas, manis,
bersambal atau tidak bersambal.
Haa…..nak tengok gambar laksa….
ni diaaaa…..
siap dengan
nama sekali gtewww…..
Asam Laksa |
Kari Laksa |
Laksa Johor |
Laksa Penang |
Laksam Kelantan & Terengganu |
Okeh, puas dah potpetpotpet pasal laksa ni….
lapar laaa
pulak!
No comments:
Post a Comment
what's your say...
apa kata anda...