haaa...uols kenal tak dengan buah ni?
bukan epal....bukan limau,,,, bukan tomato...
TERUNG ASAM atau juga dikenali sebagai terung Dayak
buah ni bukan dimakan macam buah epal tau...
dia dimasak sebagai bahan didalam sup
rasanya masam-masam sedikit
dan paling best dimasak dengan cara tumis belacan jerrr....
okeh...ni resepi dia
TERUNG ASAM TUMIS BELACAN
Bahan / Ingredients
* terung asam / Borneo sour eggplant / Solanum macrocarpon
* belacan / shrimp paste
* cili / chillies
* bawang merah / onions
* bawang putih / garlic
* serai / lemon grass
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili dan belacan. Tumis sampai wangi. Tambahkan air segelas dan masukkan serai. Apabila mendidih, masukkan potongan terung asam. Perisakan dan hidang setelah terung menjadi empuk.
Pound the onion, garlic, chillies and shrimp paste. Saute the mixture. Add a glass of water, put n the lemon grass and simmer. Once it's boiling, add in the terung asam. Flavour to taste and serve when the terung asam is soft.
No comments:
Post a Comment
what's your say...
apa kata anda...