Thursday, September 13, 2018

Mensabotaj Diet....inilah dia, LAKSA.




sebelum uols mengecam i....
kata i sengaja nak mensabotaj diet uols....hehehe
blogpost yang ni takdak resepi....
uols google jerr lah yerrr....

Cerita hal makaaaaan jer kannnnn…
Hehehehe….

Laksa Sarawak


Laksa….sebut jer perkataan ni 
mesti dah terbayang dah 
semangkuk bihun atau mi putih 
yang bermandikan kuah yang nyemmmsss….
dengan isi ayam, taugeh, isi ikan, 
sambal belacan, kuah bersantan, kuah berkari….
amboiiii…kecur air liur engkau yerrr nyah! 
Hahahaha…..

So, sebelum uols mengecam I 
sabotaj diet uols yang belum tentu berkesan tu….
hehehe….i nak share sikit sebanyak info 
tentang resepi dan terminology laksa ni…..
amboi…macam buat tesis pulak kannnn.



Asal usul laksa….
Kunun nya resepi laksa ni dicipta 
oleh migran dari tanah besar China, 
diadaptasi dalam budaya makanan masyarakat Nusantara; dalam hal ni, kelompok kita-kita 
di kepulauan Indonesia, Tanah Melayu, Borneo 
dan Indo-China. Hasil dari percampuran budaya 
oleh masyarakat Cina dan penduduk tempatan, 
maka wujudlah kelompok masyarakat 
yang dikenali di Tanah Melayu sebagai 
masyarakat Cina Peranakan, atau lebih senang dan mesra dikenali sebagai masyarakat Baba Nyonya. 
Selain dari masyarakat Cina Peranakan ini, 
masyarakat Cina yang bermigrasi 
ke kepulauan Borneo, Indo-China dan juga Indonesia; membawa budaya kulinari mereka 
bersama dengan resepi asas untuk menghasilkan laksa. Lama-kelamaan, resepi laksa berubah 
dari satu tempat ke satu tempat, 
negeri ke negeri, dan budaya ke budaya.

Sebab itulah laksa ni ada versi berkari, 
bersantan, menggunakan ikan, menggunakan ayam, 
ada yang berasa masam, pedas, manis, 
bersambal atau tidak bersambal.

Haa…..nak tengok gambar laksa….
ni diaaaa…..
siap dengan nama sekali gtewww…..

Asam Laksa

Kari Laksa

Laksa Johor

Laksa Penang

Laksam Kelantan & Terengganu


Okeh, puas dah potpetpotpet pasal laksa ni….
lapar laaa pulak!

No comments:

Post a Comment

what's your say...
apa kata anda...