Sunday, March 20, 2016
Makan : Nasi Goreng Que Puteehhh Yang Membesarkan Otot Dada dan Lengan
hahaha...sajjjiiiaaa sangat kannn
letak nama resepi Que Puteeeh gtewwwsss
sediakan nasi putih sejuk
ikut kuantiti yang uols nak
bawang putih yang dilumatkan sesudu besar
serbuk bawang putih
mentega untuk menggoreng
panaskan mentega dan tumiskan bawang putih
bila dah wangi sikit...
masukkan nasi sejuk tu...
goreng goreng goreng sampai
otot bicep uols naik berurat-urat
kemudian taburkan serbuk lada putih
goreng goreng goreng lagiii...
sampai chest muscle uols terbentuk
kalau nak masukkan garam..dpersilakan
hidang dan makan panas-panas
i selalu buat nasik goreng macam ni...
tapi tak jugak nampak muscle tu naik...
berat badan jerrr yang naik.
keh keh keh....
Makan : Puding Roti Recycle Berkastad
daripada dibiarkan jaaa dalam peti sejuk
bagusss di proses-proses jadi dessert
kannnn.....hehehehe
ini dia puding roti dengan sos kastad
dan baked donut...
roti dan donut ni dah empat hari dalam fridge
sebelum rosak mereput
dan sementara masih boleh dimakan
i jadikan dia sebagai dessert
resep nya mudah ajaa...
bahan-bahan dan olahan nya ya bukkkk.....
pukulkan 500ml susu cair
bersama 4 sudu besar gula,
2 biji telur dan sesudu kecil esen vanilla
koyak-koyak 10 keping roti
dan rendamkan dalam adunan susu cair tadi
kemudian masukkan dua sudu besar mentega
yang dah dicairkan
dan taburkan kismis
kemudian gaul-gaul messsrraaaa
tuang aduna yang dah siap
kedalam loyang bergris
dan bakar dalam oven berkepanasan 180c
sehingga masak.
jangan takut kalo uols tengok bread puding tu
mengembang besar...
cuma pastikan loyang yang uols guna tu
tak kecik sangat
buat sos nyerrr
campurkan 1 tin susu cair
dengan 1/4 cawan air
2 sudu besar tepung kastad
dan 2 sudu besar gula
pukul bahan-bahan ni dalam bekas
yang diletak di atas seperiuk air panas.
teknik ben marrie gtewww...
pukul sampaaaiiiii kuah tu pekat
ikut rasa yang uols nak laaa.....
donut bakar pulak
lagiiii senang...potong setengah donut tu
dan bakar sekali dengan puding tu
kat dalam oven
habis cerita.
demikian lah tadiiiii
resep nya ya buukkkkkk....
enjoy equinox uols.
it's equinox day today!
Friday, March 18, 2016
Makan : Resepi Asam Pedas Ikan Baung Jenis Instant
kadang-kadang
kita tak perlu bersusah-payah
dalam hal masak-memasak ni
dah dalam zaman moden ni
semua benda nak dimasak
boleh disiapkan
dalam masa yang sangaaaat cepat.
ya kaaa?
tak jugak...
cuba you alls tengok gambar kat atas tu.
itu lah diaaa resepi pantas
Asam Pedas Ikan Baung.
cerita nyaa macam ni...
geng serumah i dengan meriah nyaaa
bawak balik seekor ikan baung
hasil memancing kat tepi sungai gteewww
excited dia...i pun kata bagus ikan tu dimasak terus
sementara ikan tu masih fresh and alive!
i pun offer diri tolong masakkan asam pedas
and i let him gut the still-alive fish.
ehemm...potong jerrr bawang besar
perah jus limau kasturi tiga biji
dan hiris cili hijau panjang-panjang
sediakan sesudu cili giling
kemudian tumiskan semuaaa ni tadi
sampai naik wangi...
then...barulah kita keluarkan
bahan yang paling utama
iaitu sepeket pes masak asam pedas!
hahaha...guna jerrr yang instant youuu....
tumisss sampai naik wangi dan cantik
barulah tambah tiga cawan air.
tutup periuk tu dan biarkan mendidih
bila dah mendidih...baru la masukkan ikan
campak sedikit garam dan gula
ikut rasa yang you allss nak
tutup balik periuk tu
dan biarkan mendidih selama 5 minit....
tutup api...dan tuangkan air perahan limau nipis
hidang dengan nasik panasssss....
begitu laaa al-kisahnya...
resepi Asam Pedas Ikan Baung
jenis segerrraaaa...heheheh
Thursday, March 17, 2016
Apa itu EQUINOX? Apa pula SOLSTICE?
sekarang ni kecoh jerrr
cerita pasal cuaca panas kat Malaysia
sambil-sambil orang ramai
asyik jer sebut fenomena equinox
but...media massa asyik jer sebut equinox ni
tapi tak bagi penjelasan
apakejadah sebenarnya equinox tu
ayam kaa....perisa eskrem kaa... resepi kek lapis kaa...
haa...i akan cuba kongsikan secara am
apa benda equinox ni
dan jugak sedara seangkatan dia
yang tak mungkin berlaku di Malaysia kita ni
iaitu fenomena solstice.
tapi, sebelum tu...i nak perbetulkan
penggunaan kata nama "fenomena"
yang dikaitkan dengan equinox dan solstice.
istilah yang paling sesuai adalah
kedudukan kejadian astronomikal
tapi...terpulang laaa...
you alls nak guna frasa
kedudukan kejadian astronomikal kaaa...
ataupun fenomena kaaa....
asalkan you alls tau serba sedikit.
okeh...equinox ni
basically kita boleh katakan sebagai
kedudukan matahari yang selari
dan tepat pada garisan khatulistiwa.
dan kedudukan matahari yang selari ni
berlaku sebanyak dua kali pada setiap tahun
iaitu kebiasaannya pada setiap 20 Mac dan 20 September.
tapi....kalo ada orang tembak you alls balik dan tanya
"macamana pulak kalo pada tahun lompat?
harus tarikh equinox berubah kan?"
well...korang jawab macam ni...
"kan aku dah kata...kebiasaannyaaaaa..."
selalunya...equinox ni memang very interesting.
suhu permukaan pada kedudukan khatulistiwa
akan meningkat sehingga mencecah 38c.
panas gilaaa tu...
so, sediakan payung sebelum equinox. hehehe...
dan...pada kedudukan matahari
yang sangat tepat kat atas kepala ni
bayang bayang seakan-akan tak ada.
gitewssss
Rajah menunjukkan kedudukan lazim laluan matahari semasa equinox pada kedudukan khatulistiwa. |
okehhh....sekarang solstice pulak....
ni lebih senang kalau kita gambarkan kedudukan
kutub utara dan kutub selatan
semasa 20 Jun dan 20 Disember...
solstice akan berlaku secara berpasangan dan serentak
satu solstice musim panas
dan satu lagi solstice musim sejuk
akibat axis bumi yang condong...
pada salah satu tarikh solstice ni
salah satu bahagian kutub akan menerima
waktu siang yang lebih panjang
dan salah satu kutub lagi akan menerima
waktu malam yang lebih panjang.
kemuncak soltice musim panas adalah semasa
matahari seakan-akan tidak terbit atau terbenam trus...
dia lalu jaaa kat atas garisan ufuk...
so...ini akan menjadikan waktu siang menjadi lebih panjang.
dan..kalau waktu siang yang panjang ni
berlaku di salah satu kutub,
kutub yang satu lagi akan mengalami
malam yang sangaaaaatttttt panjang...
|
semua ni kuasa Tuhan nokkk...
Tuhan dah tetapkan perjalanan bumi.
amboiii....ferfeeling buku teks Pendidikan Islam lagiii...
haaa...dah dapat ilmu sikit kan...
apa-apa pun you alls boleh laaa google
atau korek dari wikipedia lagi.
belajar ni proses seumur hidup...
dan ilmu pengetahuan yang baik patut kita kongsikan.
sumber diadaptasi dari wikipedia.org
diagram asal dari wikipedia.org dan google.com
Wednesday, March 16, 2016
Makan : Laksa Sarawak Special Surprise Dengan Sandwich Overtime In The Oven...
panjang sik ingat dunia punya tajuk!
u'ols perasan tak sekarang ni
trend berkongsi gambar makanan
di facebook dan instagram
sekarang ni dah semakin berkurangan?
haa...? perasan tak?
sekarang ni lebih banyak orang
berkongsi gambar makanan
sekali dengan resepi...
atau paling basic pun
info tempat makan atau restoran.
hmm...okay jugak lah tu rasanya
sebab dulu kan meriah jerrr
orang berkongsi gambar makanan yang best-best
tapi tiba-tiba tukar trend pulak...
to which i think is even better!
dapat laaa belajar masak -masak
belajar tentang nutrisi dan diet
dan belajar about culture.
kannn...so, in my future posts
there'll be more stories and blogposts
about food....but still remaining to the true essence
of my blog...which is about 'something'.
oopss...foto di atas tuuuu...
was by Fakhrul Azizi Roslan
resepi ni i bagi nama...
Laksa Sarawak Special Surprise
with macaroni sandwich gelap...
terlebih waktu dalam oven sebenarnya.
hehehehe....
photo by FAR
shot using Vivo cameraphone...of some model. i don't know, sorry. ;-)
copyright controlled
u'ols perasan tak sekarang ni
trend berkongsi gambar makanan
di facebook dan instagram
sekarang ni dah semakin berkurangan?
haa...? perasan tak?
sekarang ni lebih banyak orang
berkongsi gambar makanan
sekali dengan resepi...
atau paling basic pun
info tempat makan atau restoran.
hmm...okay jugak lah tu rasanya
sebab dulu kan meriah jerrr
orang berkongsi gambar makanan yang best-best
tapi tiba-tiba tukar trend pulak...
to which i think is even better!
dapat laaa belajar masak -masak
belajar tentang nutrisi dan diet
dan belajar about culture.
kannn...so, in my future posts
there'll be more stories and blogposts
about food....but still remaining to the true essence
of my blog...which is about 'something'.
oopss...foto di atas tuuuu...
was by Fakhrul Azizi Roslan
resepi ni i bagi nama...
Laksa Sarawak Special Surprise
with macaroni sandwich gelap...
terlebih waktu dalam oven sebenarnya.
hehehehe....
photo by FAR
shot using Vivo cameraphone...of some model. i don't know, sorry. ;-)
copyright controlled
Tuesday, March 15, 2016
Kenal Tak Mana Satu Parsley, Mana Satu Coriander?
segan pulak rasanya nak bagitau
yang i ni tak tau nak bezakan
jeng...jeng...jeng...
daun ketumbar dengan daun pasli
hehehehehe......
so, al-kisah nya macam ni...
petang tadi i terima mesej
dari kawan i kat weChat
bertanyakan
"apa parsley dalam bahasa Melayu?"
i pun dengan konfiden nyerrrrr
jawab "ketumbar laa..."
dan tiba-tiba...
kawan i tanya balik...
"ketumbar bukan coriander ke?"
alamak! mati aku salah info...
lalu cepat-cepat i bukak
University Google dan Wikipedia College
dan....ternyata i salah.
hahahahah...ketok kepala sendiri!
so, blogpost i kali ni cuma lah nak
sharing-sharing is caring
perbezaan di antara
daun ketumbar dan daun pasli
atau dalam bahasa English
coriander and parsley
Coriander
Cilantro
Chinese Parsley
Dhania leaf
adalah benda yang sama
iaitu DAUN KETUMBAR....
daun ketumbar biasanya digunakan
sebagai aromatics dalam masakan Asia
tapi boleh jugak digunakan sebagai garnishing
dan penambah perasa dalam masakan.
Biasanya diguna dalam masakan sup
dan juga taburan warna kat kari, sos atau masakan berkicap.
gtewwssss.....
Parsley
tak tau nama melayu dia...
tapi selalu orang kata daun pasli jaaa....
parsley paling seswaiii digunakan
dalam masakan barat atau italian cuisine.
biasanya digunakan sebagai
penambah perisa dan penyeri warna
dicincang-cincang kemudian ditabur-tabur
kat atas salad ataupun pasta dishes.
satu soalan i nak tanya...
you all dapat ka bezakan dua-dua jenis herba ni?
sebab i sendiri pun baru tau jugak.
so, the next time orang tanya
bagaimana nak membezakan
coriander dan parsley......
tengok jaaaa pada shape daun nyerrr.....
simple.
hehehehehe...remember, i pun baru tau!
Makan : Angel Hair Aglio Olio...dan info.
haaa...
mesti u'ols terpesona dan terkesima
bila tengok gambar ni kannnn....
here's FAR's latest culinary triumph
seafood Angel Hair Pasta Aglio Olio
dengan udang sebesar-besarnya
best dengan perisa bawang putih
dan tumbukan pedas cili
emmuaahh...
magnifico!
ermm...i kongsikan sedikit general info
about aglio olio
aglio olio ni adalah hidangan tradisional
yang berasal dari Napoli, Itali.
biasanya dibuat menggunakan regular spaghetti.
cara nak membuatnya ialah dengan
menumiskan bawang putih dalam minyak zaitun
dan menggaulkan spaghetti tadi
terus ke dalam tumisan tu.
boleh digaul sekali dengan hirisan cili
atau ditabur-tabur manja
dengan chilli flakes.
normally, atau traditionally,
cheese is never added.
tapi, sebab aglio olio ni femes jugak di Amerika
dan orang Amerika memang suka dengan cheese
so, diaorang taburkan parmessan...
gteeewwwsss....
now, berbalik pada seafood aglio olio
yang kawan i buat ni...heheheh...
sessswai dijadikan hidangan makan malam
yang relekssss....sebab i tengok
kawan i buat aglio olio ni...tak lah lama mana pun.
lajuuu berdesssuppp jerr
pong pang pong pang...dah siap...! very easy.
kalau i memasak...rasanya
mau dekat sejam berdiri kat dapur!
lenguh kaki...sakitnya tuh di sini! gteww...
anyway, i enjoyed having this aglio olio.
sekali sekala ber-italian pun okay jugak.
hehehehehe....
Monday, March 14, 2016
Film Review : I Am A Girl
Baru- baru ni
I ada menonton sebuah dokumentari…
di National Geographic Channel.
kaya gilaaa National Geographic ni...
boleh beli-beli filem
dan tayang kat TV channel diaorang!
Gtewww.....
Nak kata dokumentari sangat…tak lah jugak
sebab I lagi setuju kalau dokumentari ni
diangkat sebagai
filem.
filem sejam ni dibuat cara – cara interview gituu…
kamera ikut ke sana-sini
and the girls talk directly to the camera
in their own language.
Memang best jalan cerita filem ni…
mengisahkan enam orang budak perempuan
yang berusia diantara 17 hingga 19 tahun.
Masing-masing dengan cerita kehidupan mereka tersendiri…
Okey…I share lah kat sini…
Aziza dari Afghanistan
dengan ceritanya menjalani kehidupan
sebagai seorang remaja Muslim
di sebuah negara yang bergolak
dengan peperangan
dan keganasan
kelompok ekstrimis Taleban.
Breani dari USA dengan kehidupan sehariannya
di kawasan
yang serba kekurangan
dan tinggi kadar jenayah;
sambil berusaha untuk menjadi
penyanyi
demi menaikkan taraf kehidupan dia and her mom.
Habiba, seorang gadis Muslim dari Cameroon,
yang memilih
untuk berkahwin
pada usia yang sangat muda
dan melupakan cita-citanya
demi berbakti pada suami dan keluarga.
Katie, seorang gadis remaja dari Australia,
yang
bergantung hidup
dengan ubat anti-depression
dan pernah
cuba membunuh diri.
Manu dari Papua New Guinea,
yang hidup bersama keluarga
mertuanya
akibat disisih oleh keluarganya sendiri
sebab mengandung anak luar
nikah.
Kimsey dari Cambodia
yang terpaksa menyara ibu dan
anaknya
dengan menjual tubuh
dan setiap hari bertekak dengan boyfriend dia
yang
sangat celaka.
Filem ni diarahkan oleh
pengarah filem Australia
bernama
Rebecca Barry.
Go ahead,
kalo ada peluang lagi untuk menonton filem ni,
I
strongly suggest y’als watch it.
It’s worth your time.
Maybe there’ll be a few
re-runs
on National Geographic Channel,
you just have to keep your eyes open.
Or,
better still, watch it on youtube.
Makan : Roti Bakar Lapis Sardin
something so common
reinvented into something so yummy
amboii...puji kerja sendiri!
ni resepi biasa-biasa jaaa
cuma dibagi 'up' sikit
sesaja nak something special
gtuuuu....
heat the oven at 150c
beat 4 eggs
mash a can of mackerel in tomato sauce
butter up 12 slices of bread
grease a square baking pan
arrange a few slices of bread in the baking pan
and spread some mashed mackerel
bake for 10 minutes
then pour in some of the egg mixture
and arrange another layer of bread
topped with mashed mackerel
and bake again for another 10 minutes
repeat these steps
until final layer of bread.
pour on the egg mixture
and baked until golden brown.
best served warm
with a cuppa tea
on an afternoon.
Friday, March 11, 2016
Makan : Wonderful Marble Cake In Multi-Versions
gtewwssss....
zalim tak gambar marble cake i kat bawah ni?
hehehehe....
sentiasa jaaa cerita hal makan-makan kannnn....
semenjak dua menjak ni
minat jerrr nak kongsi gambar makan-makan
sharing food culture gituuu...
well, at least sharing something nice
is better than sharing horrible gossips
or sharing political opinions
plus, sharing about foods
often leads to sharing of recipes
-
meaning, you get to learn
something new
and feasting your eyes to
something beautiful
in photos.
so....here are some photos
of my latest food creation.
these are wonderfully
called...errrmmm...
Wonderful Marble Cake In
Multi-Versions.
okehh...yang atas ni,
teddy bear cookies in marble cupcake.
resepi simple...adunan biasa untuk marble cake
tapi ada seekor teddy bear dalam setiap cawan.
y'als tau kannn...biskut teddies tu....
ambik sebiji biskut teddy dan cucukkan jerrr
ke dalam adunan marble cupcake tu.
nak tabur kismis....it's up to you.
hehehe....this one is also veryyy simple
just fill in a tin foil cup as you would normally do
with marble cake batter.
then...to make it interesting
simply crush some butter cokies
or in this case; a bag of teddy bear biscuits;
and sprinkle it on the mixture.
bake as usual.
c'mon...try making them.
you'll be surprised with the results.
just fill in a tin foil cup as you would normally do
with marble cake batter.
then...to make it interesting
simply crush some butter cokies
or in this case; a bag of teddy bear biscuits;
and sprinkle it on the mixture.
bake as usual.
c'mon...try making them.
you'll be surprised with the results.