Sunday, March 20, 2016

Makan : Nasi Goreng Que Puteehhh Yang Membesarkan Otot Dada dan Lengan


hahaha...sajjjiiiaaa sangat kannn
letak nama resepi Que Puteeeh gtewwwsss



sediakan nasi putih sejuk
ikut kuantiti yang uols nak
bawang putih yang dilumatkan sesudu besar
serbuk bawang putih
mentega untuk menggoreng

panaskan mentega dan tumiskan bawang putih
bila dah wangi sikit...
masukkan nasi sejuk tu...
goreng goreng goreng sampai 
otot bicep uols naik berurat-urat
kemudian taburkan serbuk lada putih
goreng goreng goreng lagiii...
sampai chest muscle uols terbentuk

kalau nak masukkan garam..dpersilakan
hidang dan makan panas-panas

i selalu buat nasik goreng macam ni...
tapi tak jugak nampak muscle tu naik...
berat badan jerrr yang naik.
keh keh keh....

Makan : Puding Roti Recycle Berkastad


daripada dibiarkan jaaa dalam peti sejuk
bagusss di proses-proses jadi dessert
kannnn.....hehehehe



ini dia puding roti dengan sos kastad
dan baked donut...


roti dan donut ni dah empat hari dalam fridge
sebelum rosak mereput
dan sementara masih boleh dimakan
i jadikan dia sebagai dessert

resep nya mudah ajaa...
bahan-bahan dan olahan nya ya bukkkk.....

pukulkan 500ml susu cair
bersama 4 sudu besar gula, 
2 biji telur dan sesudu kecil esen vanilla


koyak-koyak 10 keping roti
dan rendamkan dalam adunan susu cair tadi
kemudian masukkan dua sudu besar mentega 
yang dah dicairkan
dan taburkan kismis
kemudian gaul-gaul messsrraaaa

tuang aduna yang dah siap 
kedalam loyang bergris
dan bakar dalam oven berkepanasan 180c
sehingga masak.
jangan takut kalo uols tengok bread puding tu
mengembang besar...
cuma pastikan loyang yang uols guna tu
tak kecik sangat

buat sos nyerrr
campurkan 1 tin susu cair
dengan 1/4 cawan air
2 sudu besar tepung kastad 
dan 2 sudu besar gula
pukul bahan-bahan ni dalam bekas 
yang diletak di atas seperiuk air panas.
teknik ben marrie gtewww...
pukul sampaaaiiiii kuah tu pekat
ikut rasa yang uols nak laaa.....

donut bakar pulak 
lagiiii senang...potong setengah donut tu
dan bakar sekali dengan puding tu 
kat dalam oven
habis cerita. 

demikian lah tadiiiii
resep nya ya buukkkkkk....

enjoy equinox uols.
it's equinox day today!

Friday, March 18, 2016

Makan : Resepi Asam Pedas Ikan Baung Jenis Instant


kadang-kadang 
kita tak perlu bersusah-payah 
dalam hal masak-memasak ni

dah dalam zaman moden ni
semua benda nak dimasak
boleh disiapkan 
dalam masa yang sangaaaat cepat.



ya kaaa?
tak jugak...
cuba you alls tengok gambar kat atas tu.
itu lah diaaa resepi pantas
Asam Pedas Ikan Baung.

cerita nyaa macam ni...
geng serumah i dengan meriah nyaaa
bawak balik seekor ikan baung 
hasil memancing kat tepi sungai gteewww
excited dia...i pun kata bagus ikan tu dimasak terus
sementara ikan tu masih fresh and alive!
i pun offer diri tolong masakkan asam pedas
and i let him gut the still-alive fish.

ehemm...potong jerrr bawang besar
perah jus limau kasturi tiga biji
dan hiris cili hijau panjang-panjang
sediakan sesudu cili giling
kemudian tumiskan semuaaa ni tadi
sampai naik wangi...

then...barulah kita keluarkan 
bahan yang paling utama
iaitu sepeket pes masak asam pedas!
hahaha...guna jerrr yang instant youuu....
tumisss sampai naik wangi dan cantik
barulah tambah tiga cawan air.

tutup periuk tu dan biarkan mendidih
bila dah mendidih...baru la masukkan ikan
campak sedikit garam dan gula 
ikut rasa yang you allss nak 
tutup balik periuk tu
dan biarkan mendidih selama 5 minit....
tutup api...dan tuangkan air perahan limau nipis
hidang dengan nasik panasssss....

begitu laaa al-kisahnya...
resepi Asam Pedas Ikan Baung
jenis segerrraaaa...heheheh



Thursday, March 17, 2016

Apa itu EQUINOX? Apa pula SOLSTICE?


sekarang ni kecoh jerrr
cerita pasal cuaca panas kat Malaysia
sambil-sambil orang ramai 
asyik jer sebut fenomena equinox

but...media massa asyik jer sebut equinox ni
tapi tak bagi penjelasan 
apakejadah sebenarnya equinox tu 
ayam kaa....perisa eskrem kaa... resepi kek lapis kaa...
haa...i akan cuba kongsikan secara am
apa benda equinox ni
dan jugak sedara seangkatan dia 
yang tak mungkin berlaku di Malaysia kita ni
iaitu fenomena solstice.



tapi, sebelum tu...i nak perbetulkan 
penggunaan kata nama "fenomena"
yang dikaitkan dengan equinox dan solstice.

istilah yang paling sesuai adalah
kedudukan kejadian astronomikal
tapi...terpulang laaa...
you alls nak guna frasa 
kedudukan kejadian astronomikal kaaa...
ataupun fenomena kaaa....
asalkan you alls tau serba sedikit.


okeh...equinox ni
basically kita boleh katakan sebagai 
kedudukan matahari yang selari 
dan tepat pada garisan khatulistiwa.
dan kedudukan matahari yang selari ni
berlaku sebanyak dua kali pada setiap tahun
iaitu kebiasaannya pada setiap 20 Mac dan 20 September.
tapi....kalo ada orang tembak you alls balik dan tanya
"macamana pulak kalo pada tahun lompat? 
harus tarikh equinox berubah kan?"
well...korang jawab macam ni...
"kan aku dah kata...kebiasaannyaaaaa..."

selalunya...equinox ni memang very interesting.
suhu permukaan pada kedudukan khatulistiwa
akan meningkat sehingga mencecah 38c.
panas gilaaa tu...
so, sediakan payung sebelum equinox. hehehe...
dan...pada kedudukan matahari 
yang sangat tepat kat atas kepala ni
bayang bayang seakan-akan tak ada.
gitewssss

Rajah menunjukkan kedudukan lazim laluan matahari semasa equinox
pada kedudukan khatulistiwa. 

okehhh....sekarang solstice pulak....
ni lebih senang kalau kita gambarkan kedudukan 
kutub utara dan kutub selatan
semasa 20 Jun dan 20 Disember...
solstice akan berlaku secara berpasangan dan serentak
satu solstice musim panas 
dan satu lagi solstice musim sejuk

akibat axis bumi yang condong...
pada salah satu tarikh solstice ni
salah satu bahagian kutub akan menerima 
waktu siang yang lebih panjang 
dan salah satu kutub lagi akan menerima 
waktu malam yang lebih panjang. 
kemuncak soltice musim panas adalah semasa 
matahari seakan-akan tidak terbit atau terbenam trus...
dia lalu jaaa kat atas garisan ufuk...
so...ini akan menjadikan waktu siang menjadi lebih panjang.
dan..kalau waktu siang yang panjang ni
berlaku di salah satu kutub,
kutub yang satu lagi akan mengalami 
malam yang sangaaaaatttttt panjang...

Rajah menunjukkan kedudukan lazim laluan matahari semasa solstice
pada salah satu kedudukan kutub


semua ni kuasa Tuhan nokkk...
Tuhan dah tetapkan perjalanan bumi.
amboiii....ferfeeling buku teks Pendidikan Islam lagiii...

haaa...dah dapat ilmu sikit kan...
apa-apa pun you alls boleh laaa google
atau korek dari wikipedia lagi.

belajar ni proses seumur hidup...
dan ilmu pengetahuan yang baik patut kita kongsikan.


sumber diadaptasi dari wikipedia.org
diagram asal dari wikipedia.org dan google.com

Wednesday, March 16, 2016

Makan : Laksa Sarawak Special Surprise Dengan Sandwich Overtime In The Oven...

panjang sik ingat dunia punya tajuk!


u'ols perasan tak sekarang ni
trend berkongsi gambar makanan
di facebook dan instagram
sekarang ni dah semakin berkurangan?
haa...? perasan tak?



sekarang ni lebih banyak orang 
berkongsi gambar makanan 
sekali dengan resepi...
atau paling basic pun 
info tempat makan atau restoran.

hmm...okay jugak lah tu rasanya
sebab dulu kan meriah jerrr 
orang berkongsi gambar makanan yang best-best
tapi tiba-tiba tukar trend pulak...
to which i think is even better!

dapat laaa belajar masak -masak
belajar tentang nutrisi dan diet
dan belajar about culture.

kannn...so, in my future posts
there'll be more stories and blogposts 
about food....but still remaining to the true essence 
of my blog...which is about 'something'.

oopss...foto di atas tuuuu...
was by Fakhrul Azizi Roslan
resepi ni i bagi nama...
Laksa Sarawak Special Surprise
with macaroni sandwich gelap...
terlebih waktu dalam oven sebenarnya.
hehehehe....

photo by FAR
shot using Vivo cameraphone...of some model. i don't know, sorry. ;-)
copyright controlled

Tuesday, March 15, 2016

Kenal Tak Mana Satu Parsley, Mana Satu Coriander?


segan pulak rasanya nak bagitau
yang i ni tak tau nak bezakan
jeng...jeng...jeng...
daun ketumbar dengan daun pasli
hehehehehe......

so, al-kisah nya macam ni...
petang tadi i terima mesej 
dari kawan i kat weChat
bertanyakan
"apa parsley dalam bahasa Melayu?"

i pun dengan konfiden nyerrrrr
jawab "ketumbar laa..."

dan tiba-tiba...
kawan i tanya balik...
"ketumbar bukan coriander ke?"

alamak! mati aku salah info...
lalu cepat-cepat i bukak 
University Google dan Wikipedia College
dan....ternyata i salah. 
hahahahah...ketok kepala sendiri!

so, blogpost i kali ni cuma lah nak 
sharing-sharing is caring
perbezaan di antara 
daun ketumbar dan daun pasli
atau dalam bahasa English
coriander and parsley


Coriander
Cilantro
Chinese Parsley
Dhania leaf
adalah benda yang sama 
iaitu DAUN KETUMBAR....


daun ketumbar biasanya digunakan 
sebagai aromatics dalam masakan Asia
tapi boleh jugak digunakan sebagai garnishing
dan penambah perasa dalam masakan.
Biasanya diguna dalam masakan sup
dan juga taburan warna kat kari, sos atau masakan berkicap.
gtewwssss.....


Parsley
tak tau nama melayu dia...
tapi selalu orang kata daun pasli jaaa....


parsley paling seswaiii digunakan 
dalam masakan barat atau italian cuisine.
biasanya digunakan sebagai 
penambah perisa dan penyeri warna 
dicincang-cincang kemudian ditabur-tabur
kat atas salad ataupun pasta dishes.


satu soalan i nak tanya...
you all dapat ka bezakan dua-dua jenis herba ni?
sebab i sendiri pun baru tau jugak.

so, the next time orang tanya
bagaimana nak membezakan 
coriander dan parsley......
tengok jaaaa pada shape daun nyerrr.....
simple.

hehehehehe...remember, i pun baru tau!

Makan : Angel Hair Aglio Olio...dan info.


haaa...
mesti u'ols terpesona dan terkesima
bila tengok gambar ni kannnn....



here's FAR's latest culinary triumph
seafood Angel Hair Pasta Aglio Olio
dengan udang sebesar-besarnya
best dengan perisa bawang putih
dan tumbukan pedas cili

emmuaahh...
magnifico!

ermm...i kongsikan sedikit general info
about aglio olio

aglio olio ni adalah hidangan tradisional 
yang berasal dari Napoli, Itali.
biasanya dibuat menggunakan regular spaghetti.
cara nak membuatnya ialah dengan 
menumiskan bawang putih dalam minyak zaitun
dan menggaulkan spaghetti tadi 
terus ke dalam tumisan tu. 
boleh digaul sekali dengan hirisan cili
atau ditabur-tabur manja
dengan chilli flakes.
normally, atau traditionally, 
cheese is never added.
tapi, sebab aglio olio ni femes jugak di Amerika
dan orang Amerika memang suka dengan cheese
so, diaorang taburkan parmessan...
gteeewwwsss....

now, berbalik pada seafood aglio olio
yang kawan i buat ni...heheheh...
sessswai dijadikan hidangan makan malam
yang relekssss....sebab i tengok
kawan i buat aglio olio ni...tak lah lama mana pun.
lajuuu berdesssuppp jerr 
pong pang pong pang...dah siap...! very easy.
kalau i memasak...rasanya 
mau dekat sejam berdiri kat dapur!
lenguh kaki...sakitnya tuh di sini! gteww...

anyway, i enjoyed having this aglio olio.
sekali sekala ber-italian pun okay jugak.

hehehehehe....




Monday, March 14, 2016

Film Review : I Am A Girl


Baru- baru ni 
I ada menonton sebuah dokumentari…
di National Geographic Channel.
kaya gilaaa National Geographic ni...
boleh beli-beli filem 
dan tayang kat TV channel diaorang!
Gtewww.....



Nak kata dokumentari sangat…tak lah jugak
sebab I lagi setuju kalau dokumentari ni 
diangkat sebagai filem.
filem sejam ni dibuat cara – cara interview gituu…
kamera ikut ke sana-sini
and the girls talk directly to the camera
in their own language.

Memang best jalan cerita filem ni…
mengisahkan enam orang budak perempuan
yang berusia diantara 17 hingga 19 tahun.
Masing-masing dengan cerita kehidupan mereka tersendiri…

Okey…I share lah kat sini…



Aziza dari Afghanistan 
dengan ceritanya menjalani kehidupan 
sebagai seorang remaja Muslim 
di sebuah negara yang bergolak 
dengan peperangan dan keganasan 
kelompok ekstrimis Taleban.

Breani dari USA dengan kehidupan sehariannya 
di kawasan yang serba kekurangan 
dan tinggi kadar jenayah; 
sambil berusaha untuk menjadi penyanyi 
demi menaikkan taraf kehidupan dia and her mom.

Habiba, seorang gadis Muslim dari Cameroon, 
yang memilih untuk berkahwin 
pada usia yang sangat muda 
dan melupakan cita-citanya 
demi berbakti pada suami dan keluarga.

Katie, seorang gadis remaja dari Australia, 
yang bergantung hidup 
dengan ubat anti-depression
dan pernah cuba membunuh diri.

Manu dari Papua New Guinea, 
yang hidup bersama keluarga mertuanya 
akibat disisih oleh keluarganya sendiri 
sebab mengandung anak luar nikah.

Kimsey dari Cambodia 
yang terpaksa menyara ibu dan anaknya 
dengan menjual tubuh 
dan setiap hari bertekak dengan boyfriend dia 
yang sangat celaka.

Filem ni diarahkan oleh 
pengarah filem Australia 
bernama Rebecca Barry.


Go ahead, 
kalo ada peluang lagi untuk menonton filem ni, 
I strongly suggest y’als watch it. 
It’s worth your time. 

Maybe there’ll be a few re-runs 
on National Geographic Channel, 
you just have to keep your eyes open. 
Or, better still, watch it on youtube. 


Makan : Roti Bakar Lapis Sardin


something so common
reinvented into something so yummy





amboii...puji kerja sendiri!
ni resepi biasa-biasa jaaa
cuma dibagi 'up' sikit
sesaja nak something special 
gtuuuu....

heat the oven at 150c
beat 4 eggs
mash a can of mackerel in tomato sauce
butter up 12 slices of bread
grease a square baking pan

arrange a few slices of bread in the baking pan
and spread some mashed mackerel
bake for 10 minutes 
then pour in some of the egg mixture
and arrange another layer of bread 
topped with mashed mackerel
and bake again for another 10 minutes
repeat these steps 
until final layer of bread.
pour on the egg mixture
and baked until golden brown.

best served warm
with a cuppa tea
on an afternoon.

Friday, March 11, 2016

Makan : Wonderful Marble Cake In Multi-Versions


gtewwssss....
zalim tak gambar marble cake i kat bawah ni?
hehehehe....




sentiasa jaaa cerita hal makan-makan kannnn....
semenjak dua menjak ni
minat jerrr nak kongsi gambar makan-makan
sharing food culture gituuu...

well, at least sharing something nice

is better than sharing horrible gossips
or sharing political opinions


plus, sharing about foods 
often leads to sharing of recipes -
meaning, you get to learn something new
and feasting your eyes to something beautiful 
in photos.



so....here are some photos 
of my latest food creation.
these are wonderfully called...errrmmm...

Wonderful Marble Cake In Multi-Versions.


okehh...yang atas ni, 
teddy bear cookies in marble cupcake.
resepi simple...adunan biasa untuk marble cake
tapi ada seekor teddy bear dalam setiap cawan.
y'als tau kannn...biskut teddies tu....
ambik sebiji biskut teddy dan cucukkan jerrr
ke dalam adunan marble cupcake tu. 
nak tabur kismis....it's up to you.



hehehe....this one is also veryyy simple
just fill in a tin foil cup as you would normally do
with marble cake batter.
then...to make it interesting
simply crush some butter cokies
or in this case; a bag of teddy bear biscuits;
and sprinkle it on the mixture. 
bake as usual.

c'mon...try making them.
you'll be surprised with the results.