Tuesday, March 15, 2016

Makan : Angel Hair Aglio Olio...dan info.


haaa...
mesti u'ols terpesona dan terkesima
bila tengok gambar ni kannnn....



here's FAR's latest culinary triumph
seafood Angel Hair Pasta Aglio Olio
dengan udang sebesar-besarnya
best dengan perisa bawang putih
dan tumbukan pedas cili

emmuaahh...
magnifico!

ermm...i kongsikan sedikit general info
about aglio olio

aglio olio ni adalah hidangan tradisional 
yang berasal dari Napoli, Itali.
biasanya dibuat menggunakan regular spaghetti.
cara nak membuatnya ialah dengan 
menumiskan bawang putih dalam minyak zaitun
dan menggaulkan spaghetti tadi 
terus ke dalam tumisan tu. 
boleh digaul sekali dengan hirisan cili
atau ditabur-tabur manja
dengan chilli flakes.
normally, atau traditionally, 
cheese is never added.
tapi, sebab aglio olio ni femes jugak di Amerika
dan orang Amerika memang suka dengan cheese
so, diaorang taburkan parmessan...
gteeewwwsss....

now, berbalik pada seafood aglio olio
yang kawan i buat ni...heheheh...
sessswai dijadikan hidangan makan malam
yang relekssss....sebab i tengok
kawan i buat aglio olio ni...tak lah lama mana pun.
lajuuu berdesssuppp jerr 
pong pang pong pang...dah siap...! very easy.
kalau i memasak...rasanya 
mau dekat sejam berdiri kat dapur!
lenguh kaki...sakitnya tuh di sini! gteww...

anyway, i enjoyed having this aglio olio.
sekali sekala ber-italian pun okay jugak.

hehehehehe....




4 comments:

what's your say...
apa kata anda...