Haiiii...
how's your ramadhan so far?
harus meriah kannn...
Walaupun baru jer seminggu kita berpuasa
tapi jangan laaa kita meriah sangat
masa berbuka tu...
sinonim sangat bulan ramadhan ni
dengan hidangan yang special special
semasa berbuka kannn...
tapi the most important point of ramadhan
is moderation, merasai bagaimana saudara saudara
kita yang serba kekurangan
dan melatih diri kita untuk bersederhana.
gtewww....
macam buku teks pendidikan Islam pulak...
okehh...berjela-jela set induksi.
what i'll be sharing now is the best
and the most favourite kuih during ramadhan
in Sarawak.
bukan tak nak cerita pasal kuih dari negeri lain
i saja nak berkongsi serba sedikit info tentang
kuih yang sering mendapat sambutan
di kalangan masyarakat Sarawak.
okehhh... here we go.
KUIH SELOROT
kuih selorot ni adalah salah satu kuih
yang biasa terdapat dan dijual di bazaar ramadhan
kuih yang sangat sederhana ni kalau nak makan
cara nya senang jaaa...
buka peniti lidi nya...atau dawai kokot yang diguna untuk menahan lilitan daun nipah tu
kemudian just lurutkan. Tadaaa...dah boleh makan.
tapi ada jugak pesen
yang buka lilitan daun nipah tu
panjang panjang....ikut sukahati uols lah yerrr....
KUIH PERAUK a.k.a. TAKIR
kuih Faizal Tahir...ehh, salah....
kuih takir atau kuih perauk ni
sentiasa mendapat sambutan untuk berbuka.
of course, korang dah boleh agak
bagaimana kuih perauk ni dapat nama dia....kannn...
kuih ni dinamakan kuih perauk sebab
makcik yang jual kuih ni buat kuih dalam perahu...
acah jerrr....dari bentuk acuan nye....
ni salah satu antara kuih yang cepat laris
di mana-mana bazaar ramadhan di Sarawak
KUIH PENYARAM
kalau kat tempat lain
kuih ni ada nama dia sendiri
ada yang dinamakan kuih penganan,
cucur Jawa, dan ada juga kuih penjaram.
Macam macam nama nya kannn...
tapi berbeza ikut dialek lah.
Kanak kanak paling suka kuih ni.
Hehehe...my fevret.
sedap sangat sebab ada rasa lemak santan
dan manis gula kabung.
sedap kalau makan panas panas
fresh dari pengukus gituuu.
Sangat mengenyangkan sebab high on karbo
dari parutan ubi kayu.
kuih zaman Jepun gituuu....
KUIH BONGKOL
kuih yang paling top jualan
di bulan puasa
just like any other kuih on this list
kuih bongkol memang cepat mengenyangkan
dan rasanya yang lembut berkrim gitu
campur lagi manis manis gula kabung
makan dua bijik jerrr pun dah cukup mengenyangkan...
tapi lain cerita laaa kalau uols ni spesis ular sawa
dalam ngap banyak banyak....
hehehe...jangan marraaaa...
Okay....
itulah tadi uols
beberapa jenis kuih yang sentiasa menjadi
sambutan hangat dalam bulan puasa
di Sarawak.
kuih-kuih ni biasanya senang didapati di
bazaar ramadhan atau gerai di kampung.
senang jerrr sekarang ni...boleh pesen beli jer
kuih-kuih ni untuk berbuka atau sedekah ke surau.
have a wonderful ramadhan uols...
No comments:
Post a Comment
what's your say...
apa kata anda...