Wednesday, October 16, 2013

kemudian ada kelupis

kelupis......
kelupis yang best

hidangan  yang lazim dihidangkan 
semasa menyambut perayaan
Hari Raya Puasa 
ataupun 
Hari Raya Haji
di Sarawak

proses nak membuat kelupis memang jerih sikit
beras pulut perlu nak dikukus dengan santan
kemudian dimampatkan dalam acuan
kemudian potong panjang-panjang
kemudian dibalut dengan daun palas 
kemudian diikat beberapa batang bersama
kemudian boleh disimpan dalam peti sejuk
kemudian kalau rasa nak hidang dan makan
bolehlah dikukus sekali lagi.....

kelupis best kalau dimakan bersama
rendang daging
kuah kari pekat
kuah kacang 
serikaya
ataupun paling ringkas 
cicah gula

ingat yerrr.......
K.E.L.U.P.I.S.
bukan pelipis!
hehehehehe


photo by Wan Kamarol
used by permission
Copyright Controlled

No comments:

Post a Comment

what's your say...
apa kata anda...