Thursday, June 23, 2011

A FOODIE'S TAKE ON...escape tak nak masak dan Nyah Lola!





memang asyik nak 
makan/mencekik/mentekedarah 
ajelah kerja aku.....


nak dibuat cerita...
(tak perlu cerita pun sebenarnya...)
masa petang sabtu lepas 
tetiba nak makan hati ayam lah pulak. 


occay, nak makan punya pasal, 
mula laa kupas-kupas bawangz 
yang cuma ada dua jenis kaler tue...
(haa...kalo nak belajar masak 
stail simple2 nih, dipersilakan)


carik halia pulak...mana lah dia? 
selongkar punya selongkar...
(kat dlm peti sejuk ye, bukan tong sampah!) 
jumpa lah halia seinci, 
spoilnye cuma dah kecut sikit. 
boleh lah tueeee...
kupas-kupas halia kecut tu, 
kemudian ditumbuk dengan penuh keayuan gitewww...
(ayu ker? lariiiii.....!) 


kemudian, ambik serba sikit rempah 
(jintanz yg macam2 jenis tue, ketumbar, cengkih, lada hitam dan entah apa2 lagi laa...) 
goreng kering dalam kuali sampai ada bau sikit. 
kemudian tumbuk sampai halus. 


occayyyy, hati ayam tadi dah direbus 
bagi kureeng sikit hanyir dia, 
potong urat2 yang menyambungkan hati ayam tu. 


apa lagi yek....?
tunggu, i cuba ingat dulu...
oh...okay. 
cili giling, kicap manis, sedikit rempah kurma, 
serbuk kunyit sikit, dan serbuk kari sikit. 


okeh.....korang ni memang tak sabar 
nak baca benda yang i ngarutkan kat sini yee. 


sekarang, tumis dulu bawangz 
dan halia yang dah lumat ditumbuk tadi tuh. 
tumis sampai wangi - 
lagi wangi dari minyak wangi one drop 
yang y'all suka pakai tuh! 
heheheeh...


bila dah wangi ditumis, 
sekarang masukkan lah semua rempah 
yang dah ditumbuk halus tadi tu, 
tapi jangan ditumis lama sangat, 
takut hangus pulak. 
tak sedap lah jadinye kan? 


panjang sangat merepek ni dah.....


sekarang tibalah masanya 
untuk masukkan hati ayam tadi. 
goreng sekejap, kemudian....
masukkan lah serbuk kari/serbuk kunyit, 
cili giling dan kicap manis tadi tu. 
masak lah guna api yang sederhana. 
you all taruklah garam n gula 
ikut citarasa you all. hehehehe....




ha....inilah dia hasil kerja i pada petang sabtu yang lepas. well, tak lah sesedap mana, tengok rupa pun dah tau kan. hehehehe....


okeh, i nak dedikasikan blogpost nih kat geng-geng yang biasa makan bersama ngan i di sekolah. takpayah la i nak letak nama diaorang kat sini, nanti diaorang lagi forfuler pulak dari i. hahaha.....


dedikasi juga pada
Sergeant Misai - 
yang melarikan diri 
tak nak belajar masak pada petang tu. 
huh...kita nak ajar dia masak, 
dia boleh selamber derkkk je lari. 
mana lah tau, bila dia dah kawin besok, 
senang lah dia tolong bini dia, ye tak....? 
oops, pecah rahsia dia dah nak kawin! 
turun saham dia! kuang..kuang..kuang...


dedikasi jugak ngan geng keras i yang sorang nih...
Madam Laura Singi. 
tiap kali i memasak kat dapur, 
i akan teringat ngan dia 
yang selalu datang menjenguk dan tanya...
"Kau masak apa tu nyah?"


Geng keras i ni sekarang kat Perlis. 
Dia tu yang nyah....
nama pun dah Nyah Laura! 
hahaha...lariiiiiikkkk..!! 
Laura kejar bawak parang!
hehehe...

2 comments:

  1. slalu kau melatah kan bila aku sergah.....lagi2 bila ko mainkan lagu meong2 hahahaha...nampak sedap je masakan ko tu nyah...lama dh i tak merasa air tangan U ehhehe

    ReplyDelete
  2. giteww lee...aku pun selalu ingat ngan ko time aku masak2...sebab ko akan datang bikin SURPRISEEEE! HEHEHEHE

    ReplyDelete

what's your say...
apa kata anda...